onsdag 24. november 2010

El tráfico equatoriano

Denne uka vil jeg fortelle om trafikkbildet her i Ecuador, for det er - ikke overraskende - ganske ulikt Norge:) Her kommer min oppfatning av trafikken, satt litt på spissen.
  • Veiene er jo oppdelt i filer, men bilene bryr seg ikke om dem. Her gjelder det å utnytte plassen maks, om det så betyr at fem biler kan få plass i bredden.



  • Det finnes jo fartsgrenser, men de er følges bare når politiet er ute på kontroll.
  • Stoppskilt eller trafikklys finnes i massevis, men det er jammen ikke alltid at de blir fulgt.



  • Det gjelder  å få flest mulig personer med seg i en bil. Om det så betyr at en person sitter på fanget i framsetet, baksetet er fullt til randen og det ligger eller sitter folk på lasteplanet. - Og slik kjører de både på humpete grusveier innover i de marginaliserte områdene eller på motorveien i høyt tempo.

FULLT lasteplan

  • Det finner seler i bilene, men av en eller annen grunn er ikke festestykke nede i baksetet tatt fram.
  • Bilhornet brukes mye, men dens viktigste funksjon her nede er advarslen den gir til biler i ei kryssende gate om at "her kommer det en bil som ikke har trengt å senke farten og se om det er noen biler som kommer fra ei kryssende gate". Det funker imponerende bra.
  • Det finnes utrolig mange løshunder som gjerne ligger midt i veien og ikke senser at en bil er på vei rett mot den. Da er burta god å ha:)
  • Det finnes masse trafikkpoliti som står å dirigerer trafikken særlig i rushtida. Dessverre er det ikke alltid at deres ordrer respekteres.
  • I dette landet er det ikke de myke trafikkantene som har førsteretten i trafikken, men kjøretøyene. Det betyr at man skal se seg rimelig godt for før man krysser veien.
  • Det finnes ikke overgangsfelt - eller broer på motorveiene så det er alltid masse folk som krysser flerfeltveiene eller står i den brede midtrabatten og venter på klar bane. Trafikkpolitiet er også til hjelp for dem. De fleste gangene går det fint å krysse veien, men noen ganger ender det i fatale ulykker.





  • Det finnes masse selgere som har sitt marked langs veiene. Bilkøer er deres nedslagsfelt hvor de går med sine varer og roper og viser hva de har å selge. Hvis folk vil kjøpe ruller de bare ned vinduet. Det selges alt fra drikke til frukt, mat, snacks, dvd'er, kluter, blomster og armbånd.



  • Ecuadorianerne skal ha skryt for at de er enormt flinke til å utnytte mulighetene trafikken byr på. De klarer å snirkle seg i en kø som ser endeløs ut og er gode til å bruke speilene - for det trengs! Sjåførene er årvåkne og trafikken flyter imponerende bra til at det er SÅ mye biler og folk OVERALT.
  • Men ja, vi har opplevd heftige køer også,  - og da går det sent framover. Da benytter vi muligheten til å smile av de nysgjerige blikkene til gutta i nabobilen, se hvor mange folk som ligger baki lasteplanen på pick-up'en foran eller se hva selgerne tilbyr utenfor bilruta. Det er ganske underholdende:)

1 kommentar:

  1. Hei Synne. Har lest bloggen om trafikken i Ecuador. Du hadde beskreve det så godt ar eg kan sjå kaoset for meg. Det hadde ikkje gått i Norge - heldigvis. Pass godt på dokke sjøl i kaoset som du hadde beskreve veldig godt.
    Ha fine dagar i Guaiagil og pass trafikke.
    Goe klem fra farmor

    SvarSlett